Avantajele și dezavantajele utilizării YouTube la clasă

Imagine creată în Canva 

De la crearea sa în 2005, YouTube a devenit cea mai mare platformă video online din lume: peste 2 miliarde de utilizatori, peste 75 de miliarde de vizite lunare și, de exemplu, aproximativ 500 de ore de videoclipuri postate în fiecare minut în aprilie 2022. 

Permițând utilizatorilor să partajeze și să acceseze o cantitate infinită de material audiovizual, de la toate formele de artă la tot felul de subiecte culturale, academice și politice, YouTube a afectat aproape orice domeniu personal și profesional. În regulile și algoritmul său, există foarte puține limite ale temelor și tipurilor de conținut pe care le puteți găsi pe site. 

Aria sa largă de conținut are o influență covârșitoare în tendințele culturale și sociale, atrăgând la un spectru larg de gusturi și nevoi. În timp ce cele mai faimoase canale YouTube sunt de obicei axate pe divertisment, există o mulțime de creatori de conținut educațional care oferă resurse dinamice, interactive și captivante și îi ajută pe utilizatori să învețe altfel,în ritm propriu, fără limitările și presiunile sistemului școlar. Puteți descoperi o selecție de videoclipuri educaționale în biblioteca noastră dinamică

Multe organizații și instituții, cum ar fi NASA sau National Geographic și chiar Parlamentul European, au folosit platforma ca mijloc de comunicare și informare,  împărtășind documentație oficială, fiabilă și precisă datorită expertizei autorilor săi, spre deosebire de canale de amatori sau neverificate. 

Din păcate, motivul pentru care YouTube este atât de popular este și rădăcina principalului său nejuns, pe lângă problemele legate de drepturile de autor și de cenzură: similar cu criticile aduse altor platforme de social media sau site-uri web precum Wikipedia, faptul că oricine poate posta orice fără a-și face neapărat cercetarea. este unul dintre principalele dezavantaje ale utilizării YouTube ca sursă de informații, participând la răspândirea „știrilor false”. Acest lucru face necesară verificarea conținutului și sursele unui videoclip înainte de a-l folosi sau a-l partaja și pentru a vă asigura că este consecvent și adecvat pentru grupul țintă. 

Dar partea opusă a acestei probleme există pe toate rețelele sociale: oportunitatea de a crește gradul de conștientizare cu privire la o varietate de experiențe, stiluri de viață și identități, participarea la activism și progres social, crearea unui sentiment de comunitate și implicare în rândul persoanelor marginalizate, amplificarea vocii acestora. și predarea despre toleranță, egalitate și diversitate cu exemple individuale și identificabile. 

Prin urmare, YouTube a devenit un instrument de incluziune, găzduind diverse moduri de viață, gândire și învățare și făcând disciplinele academice mai accesibile prin adaptări simplificate, condensate sau ilustrate. Platforma poate fi un instrument extrem de benefic pentru integrarea elevilor/studenților care se confruntă cu tulburări de învățare, neurodivergențe sau obstacole socioeconomice și care pot avea dificultăți în reținerea unor cantități mari de informații într-un cadru formal. 

Metodele de predare care implică preferințele cuiva, practicile personale și materialul audiovizual s-au dovedit a fi eficiente în îmbunătățirea motivației și înțelegerii, permițând comunicarea cunoștințelor printr-o formă de divertisment percepută astfel încât „să nu pară o lecție” și aducând ameliorarea diferitelor presiuni, așteptări și factori stresanți care pot determina elevii să se lupte cu pedagogia tradițională. 

Utilizarea conținutului video online poate îmbunătăți, de asemenea, temele și sesiunile de studiu, având în vedere că studenții îl pot accesa de oriunde cu o conexiune la internet, pot întrerupe și derula înapoi după cum este necesar și vor fi mai motivați să vizioneze un videoclip decât să finalizeze o temă scrisă sau să revizuiască un text, mai ales dacă memoria lor funcționează bine cu formatele vizuale și audio și dacă conținutul este adaptat nevoilor lor sau realizat special pentru ei. 

Cursul nostru de e-learning oferă instrucțiuni pas cu pas pentru a vă ajuta să vă creați propriile videoclipuri educaționale, secvențele noastre pedagogice sugerează planuri de lecție și activități folosind conținut online pentru a explora diverse subiecte, iar resursele noastre de siguranță vă propun date, sfaturi și instrumente pentru a evita capcanele. și riscurile rețelelor sociale. Deoarece tehnologia afectează multe aspecte ale vieții noastre, este important ca educatorii, părinții și studenții deopotrivă să înțeleagă impactul platformelor online precum YouTube și să știe cum să le folosească în avantajul nostru. 

Referințe: