Fii un cunoscător al rețelelor sociale! 

Image Animated Heaven on Flickr 

Rețelele de socializare oferă elevilor o serie de avantaje, atâta timp cât acestea nu sunt folosite excesiv și când interacțiunile online cu prietenii sunt doar o extensie a relațiilor din viața reală și nu le înlocuiesc. 

Cu toate acestea, rețelele sociale pot fi uneori o capcană; dacă tinerii nu sunt atenți, se pot găsi în unele situații neplăcute, jenante sau stresante. 

Iată câteva sfaturi pentru elevii care sunt foarte activi pe rețelele de socializare, de care să țină cont atunci când se conectează: 

Sfatul nr. 1: Este în regulă să spui nu. Te simți foarte bine atunci când cineva dorește să-ți fie prieten sau urmăritor pe rețelele sociale. Dar asta nu este suficient pentru a accepta. Dacă nu vă cunoașteți în viața reală, gândiți-vă de două ori dacă acea persoană merită să aibă acces la anumite gânduri sau informații de pe pagina dvs. Asigurați-vă că sunt cine spun că sunt, efectuați un apel video sau cereți o fotografie cu detalii care vă pot arăta că sunt de încredere. Întâlniți-vă întotdeauna în locuri publice. Atenție la conturile false (fără fotografii, foarte puțini prieteni sau prea mulți) 

Sfatul nr. 2: Evită să postezi ceva când ești supărat! Când suntem supărați, reacționăm rapid și spunem lucruri pe care nu le credem și care pot afecta negativ o relație pe termen lung. Înainte de a posta sau de a apăsa butonul „Trimite”, îndepărtează-te de ecran și calmează-te. Apoi, uită-te din nou peste ce ai scris. Cu siguranță te vei bucura că te-ai gândit de două ori înainte de a acționa. 

Sfatul nr.3: Nu vă comportați altfel decât v-ați comporta în realitate. Un telefon sau un ecran îți oferă un fals sentiment de protecție și uneori te face să uiți că îi poți leza cu adevărat pe ceilalți, prin ceea ce scrii sau faci într-un spațiu virtual. Înainte de a posta, întreabă-te: Aș face sau aș spune asta dacă persoana ar fi în fața mea? Dacă răspunsul este nu, atunci opriți-vă. De asemenea, amintiți-vă că, odată ce trimiteți ceva, pierzi controlul asupra acelei informații și poate ajunge la oricine. 

Sfatul nr. 4: Ai grijă la ceea ce distribui. Poate fi distractiv să distribui fotografii cu tine și prietenii tăi distrându-se. Și e normal ca cele mai scandaloase să atragă mai multe like-uri. Cu toate acestea, este bine de știut că oricine a văzut acele imagini le poate salva și le poate împărtăși altor persoane. Ceea ce ați postat este bine postat și, odată ce se răspândește, nu poate fi luat înapoi. Înainte de a trimite ceva, întreabă-te: Aș vrea ca părinții mei, profesorii sau viitorul șef să vadă asta? Dacă răspunsul este nu, păstrează-ți amintirile pentru tine. 

Sfatul nr. 5: Setările de confidențialitate. Platformele de rețele sociale au setări de confidențialitate, astfel încât să puteți controla cine și ce vede. Citiți cu atenție aceste setări și asigurați-vă că se potrivesc cu ceea ce doriți. 

Sfatul nr. 6: Stai departe de situațiile neplăcute. Există mai multe opțiuni atunci când cineva postează un comentariu răutăcios despre tine. Puteți să-l raportați ca abuz online, să îl ștergeți de pe pagină sau să vă ștergeți eticheta. Dacă este o imagine, puteți șterge eticheta și cere persoanei care a postat-o ​​să șteargă imaginea. De asemenea, amintiți-vă că dacă răspundeți și interacționați cu un „bully virtual”, chiar dacă pare tentant, acest lucru poate înrăutăți situația. Dacă doriți ca agresorul să fie tras la răspundere, păstrați capturi de ecran cu ceea ce s-a spus și contactați proprietarul paginii/spațiului sau o autoritate (administrator, moderator, adult în prezența dvs.) pentru a solicita sprijin și sfaturi despre cum să limitați răul pe care acel agresor l-ar putea cauza și altora (prin interzicerea lor din spațiu sau suspendarea contului, de exemplu). Sfat grozav: ia-ți o vacanță de pe rețelele de socializare! 

Sfatul nr. 7: Spune ce crezi. Dacă tu sau altcineva pe care îl cunoști sunteți afectați de bullying online, vorbiți despre asta. Spuneți unui părinte sau unui profesor și căutați împreună ajutorul potrivit (un administrator sau un moderator al spațiului respectiv de rețea socială sau trimiteți un raport către mass-media). Acest tip de agresiune (cyberbullying) afectează fiecare persoană în mod diferit și poate avea consecințe pe termen lung, care uneori sunt ireversibile. 

Sfatulul nr. 8: Fii un model de urmat. Asigurați-vă că participați la activitățile online într-un mod sănătos și că împărtășiți lucruri pozitive și frumoase cu cei din jur. 

Sfatul nr. 9: Gândește-te înainte de a posta. Acordă-ți un moment de gândire înainte de a comenta sau de a posta o opinie despre ceva/cuiva. Dacă aveți îndoieli că ceva ar putea fi perceput greșit, nu îl distribuiți/trimiteți. 

Sfatul 10: Împărtășește lucruri care te fac fericit și care te fac să te simți bine. S-ar putea să facă și pe altcineva fericit, nu doar pe tine! 

Tehnologia este o modalitate excelentă de a păstra legătura cu cei din jur, dar totul are un preț. Sfaturile de mai sus vor reduce riscurile și te vor face fericit, atât în ​​spațiul virtual, cât și în lumea reală.