Social Media în sala de clasă: Ce ne tine pe loc?

Foto por freepik

Imaginează-ți asta: intri în clasă, cu planul de lecție în mână, toate materialele sunt gata, elevii tăi așteaptă să înceapă lecția. Te-ai hotărât să încerci ceva nou astăzi, ceva cu care cochetezi de ceva vreme. În computerul tău, totul este gata; TikTok se află într-o filă de browser, așteaptă să fie folosit. Cu toate acestea, chiar înainte de a începe lecția, începe agitația. Și incepe sirul de “Ce se întâmplă dacă…” ; ce se întâmplă dacă sunt prea distrași? Ce se întâmplă dacă ajung să folosească rețelele sociale pentru distracție? Ce se întâmplă dacă găsesc această încercare îngrozitoare? Ce se întâmplă dacă nu vor fi deloc interesați?

Adevărul este că cererea de a integra rețelele sociale în sala noastră de clasă a fost puternică și clară. Nu putem rămâne în urmă și să continuăm să folosim metode tradiționale de predare atunci când studenții noștri sunt cu … ani lumină înaintea noastră. Frica pe care o simt majoritatea educatorilor este însă ceva real și, uneori, funcționează ca un obstacol. Totuși, ce ne ține pe loc?

Monologul intern al unui profesor ar suna cel mai probabil similar. În primul rând, există sentimentul de a fi pe un teritoriu neexplorat. Este adevărat că social media este un domeniu care continuă să se schimbe. În fiecare an, platformele de social media azi sunt, maine nu mai sunt la modă. Ceea ce este extrem de simplu pentru copii și adolescenți – să treaca de la o platformă de socializare la alta – poate sună ca un coșmar pentru noi, educatorii. Ușurința cu care adolescenții pot descărca și instala o aplicație, își pot configura profilul, încep să posteze și să câștige adepți este cu adevărat admirabilă. Același proces ar putea părea descurajant și înfricoșător pentru un public mai în vârstă. Prin urmare, frica este un factor major.

Să spunem că primii pași sunt făcuți. Aplicația este descărcată, profilul este configurat, totul funcționează corect. Știm ce trebuie să facem pentru a începe să fim activi pe TikTok, de exemplu. Când detaliile practice sunt lăsate deoparte, atunci apare întrebarea „Chiar va merita?”. Vor aprecia elevii mei tot efortul pe care l-am depus pentru a face din lecție o experiență distractivă pentru ei? Vor veni părinții lor la școală, îngroziți de noua mea abordare și gata să intervină? Și, dacă părinții îmi dau binecuvântarea lor, elevii își vor aminti ceva sau se vor concentra doar pe platforma de socializare? Vor folosi asta ca o scuză pentru a petrece pur și simplu timp pe platformă și a ignora lecția? Vor înceta să mă ia în serios pe mine și cu lecția pe care o predau?

Toate aceste întrebări sunt reale. Toate aceste întrebări sunt normale. Desigur, suntem îngrijorați. Desigur, ne este frică să facem această schimbare. Cu toate acestea, această frică nu ar trebui să ne dea înapoi. Dacă cedăm fricii, atât noi, cât și studenții noștri vom suferi din cauza ei. Trebuie să facem ceea ce cerem elevilor noștri; fiți neînfricați, fiți inovatori, fiți creativi. Aveți încredere. Încercați ceva nou. Încercați și dacă veți eșua, învățați din eșecul nostru. Continuați să evoluați mereu.

Dacă aveți nevoie de un ghid practic care să vă atenueze temerile și să vă ajute să lansați o nouă abordare de predare, proiectul „Rețelele sociale ca instrument de învățare” este aici pentru dvs. Noi, proiectul Erasmus+ Subscribed, am creat o resursă pentru a ghida profesorii în călătoria lor prin introducerea rețelelor sociale în sala de clasă: Broșură – SubscribED (subscribed-project.eu)