Cum va afecta Inteligenta Artificială (IA) educația?

freepik.com

Există opinii diferite cu privire la rolul IA în educație. Pentru unii, are beneficii care suprimă rezultatele negative. Pentru alții, dezavantajele sunt mult mai mari decât rezultatele pozitive.

De ce să folosim inteligența artificială în educație?

IA este un instrument adaptabil și variabil pentru elevi și educatori. Este un fapt că IA schimbă modul în care elevii sunt capabili să obțină și să proceseze informații și modul în care profesorii predau. Iată câteva avantaje pe care IA le poate oferi.

1. Învățare personalizată:

IA este un tutore special pentru fiecare student. În realitate, un profesor are de lucrat cu câte 200 – 300 de elevi, ceea ce este foarte mult pentru a aferi învățare personalizată, în timp ce, cu IA, fiecare elev poate pune întrebări, poate învăța în propriul ritm și poate profita de învățarea personalizată. Un alt aspect important este că elevii cu nevoi speciale pot profita de adaptabilitatea instrumentelor IA și ar putea avea mai multe oportunități și îndrumări.

2. Flexibilitatea predării:

Inteligența artificială  poate genera răspunsuri la codificare, ecuații matematice, literatură și înțelegere a textului citit, poate rezolva probleme de calcul dificile și așa mai departe. De asemenea, poate ghida elevii cu privire la problemele lor, despre motivul pentru care trebuie să învețe un subiect, să încurajeze gândirea analitică și să-i motiveze să studieze. Inteligența artificială poate stimula creativitatea dacă este furnizat input pentru a face acest lucru. Poate acționa ca un consilier de orientare, coach de carieră și coach motivational.  De la a ajuta la scrierea unui eseu, până la a face un test pe acest subiect, IA poate oferi o gamă largă de oportunități de învățare.

În mod similar, nici profesorii nu sunt lăsați deoparte. IA poate construi o varietate de conținut educațional. De exemplu, poate crea planuri de curs, rapoarte de progres și teme și poate ajuta la evaluarea examenelor. IA poate analiza datele de performanță a elevilor pentru a identifica tendințele, ajutând educatorii să ia decizii în cunoștință de cauză și să vină cu alternative. Cu acest ajutor, profesorii vor avea mai multă energie și timp pentru a se concentra pe interacțiunea cu elevii lor.

3. Accesibilitate:

Inteligența artificială este ușor de utilizat și de accesat. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, calitatea educației poate fi îmbunătățită. De asemenea, atunci când inteligența artificială se ocupă de sarcinile automate și oferă feedback individualizat, costul educației va fi mai mic. Un alt avantaj ar fi acela ca IA oferă incluziune elevilor cu tulburări de învățare și neurodivergență, deoarece aceștia pot beneficia de ajutor specific de la IA.

Exemple de aplicații ale IA pentru educație:

Decktopus – un instrument excelent pentru elevi și profesori pentru a face prezentări

AskYourPdf – poate acționa ca un profesor pentru a vă ajuta să învățați conținutul PDF-ului

Elicit – pentru a rezuma articole

Quillbot – atunci când scriu eseuri, teme, poate ajuta elevii cu toate sarcinile legate de scriere.

TalkPall – un tutore pentru învățarea limbilor străine .

Cum pot beneficia rețelele sociale de pe urma IA?

IA este deja folosită în multe sisteme, dar popularitatea instrumentelor IA a provocat conversații pe scară largă despre utilizarea și dezvoltarea continuă. Beneficiile IA  în rețelele sociale includ următoarele:

• Crearea unui peisaj social media mai primitor pentru a identifica conținutul instigator la ură sau inadecvat.

• Aflarea sentimentelor utilizatorilor, pentru a găsi comentarii sau postări pozitive și negative.

• Afișarea conținutului utilizatorilor pe care le-ar putea dori în funcție de postări, conturi sau aprecieri, cu scopul de a personaliza în continuare conținutul și de a îmbunătăți experiența utilizatorului.

Concluzii si recomandări

Sectorul educației este treptat transformat de Inteligența Artificială. IA are potențialul de a transforma educația, oferind experiențe de învățare personalizate și influente și permițând educatorilor să fie mai activi.

Referinte:

https://www.techtarget.com/whatis/feature/The-impact-of-AI-on-social-media